İstanbul Üniversitesi öğrencisi Eren Üner'in gözaltında polis şiddetine maruz kaldığı iddiası büyük yankı uyandırdı. Sosyal medyada hızla yayılan iddialara Emniyet Genel Müdürlüğü ve İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yanıt geldi. Peki, gerçek ne? İşte detaylar...
İşkence İddiası Sosyal Medyayı Salladı
CHP Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanan 23 yaşındaki Eren Üner, serbest bırakıldıktan sonra çarpıcı iddialarda bulundu. Üner, gözaltı sürecinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını öne sürdü. Bu iddia, sosyal medyada kısa sürede büyük bir tartışma başlattı.
Eren Üner, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda yaşadıklarını detaylı bir şekilde anlattı. Gözaltına alınma şeklinden, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde geçirdiği saatlere kadar her şeyi aktaran Üner, yaşadıklarının ardından suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. İddialarına göre, polisler tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı, cinsel tacize varan davranışlara maruz bırakıldı.
Üner'in iddiaları arasında, gözaltı sırasında kendisine "hangi örgüte mensupsun" gibi sorular sorulduğu, haberini yaptığı Çevik Kuvvet polislerinden birinin kapısının önüne "KORKAK" diye bir not bırakıldığı ve bununla suçlandığı da yer alıyor. Ayrıca, avukatına tecavüz edecekleri yönünde tehditler aldığını ve eşcinsel olduğu yönünde aşağılayıcı ifadelerle karşılaştığını da iddia etti.
Emniyetten Yalanlama ve Suç Duyurusu
Emniyet Genel Müdürlüğü, Eren Üner'in iddialarına sert bir yanıt verdi. Yapılan açıklamada, iddiaların gerçek dışı, asılsız ve teşkilatı yıpratmaya yönelik iftiralardan ibaret olduğu belirtildi. Emniyet, Üner hakkında suç duyurusunda bulunacağını da duyurdu.
Emniyetin açıklamasında, Üner'in "Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Ele Geçirme ve Yayma" suçu kapsamında gözaltına alındığı, yapılan işlemlerin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildiği ve daha sonra serbest bırakıldığı hatırlatıldı. Gözaltı süresince alınan doktor raporlarında darp ve cebir izine rastlanmadığı, ayrıca avukat eşliğinde alınan ifadesinde de darp, cebir ya da kötü muamele konularından bahsetmediği ve şikâyetçi olmadığı vurgulandı.
Ayrıca, Emniyetin açıklamasında gözaltına alınan şahısların aranmasının "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği" ile "Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği"ne göre yapıldığı ve teşkilatın tüm bu işlemleri büyük bir hassasiyetle ve titizlikle yerine getirdiği belirtildi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de Devrede
Emniyetin ardından İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de iddiaya ilişkin bir açıklama yaptı. DMM'den yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, 'Gösterilere katılan bir gencin, polis memurları tarafından işkenceye uğradığı' iddiası doğru değildir" denildi. Ancak Eren Üner, DMM'nin açıklamasını alıntılayarak, kendisinin suç duyurusunda bulunduğunu ve soruşturma numarasını paylaştı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a sorular yöneltti. Emir, gözaltına alınan gençlere uygulanan şiddet iddialarını ve tutukluluk hallerini sorguladı.
- Bursa'da gözaltına alınan gençler hakkında bilgi almak isteyen avukat Ahmet Keskin neden tutuklandı?
- İleri derecede böbrek ve kalp yetmezliği olan üniversite öğrencisi Esila Ayık neden hala tutuklu ve tedavisine izin verilmiyor?
- Üniversite öğrencilerini gözaltına alırken şiddet uygulayan polislerin bu görüntüleri kin ve nefretle kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını haber yapan Eren Üner neden gözaltına alınarak şiddet gördü?
Eren Üner'in iddiaları ve emniyetin yalanlaması, kamuoyunda büyük bir merak uyandırdı. Olayın yargıya taşınmasıyla birlikte, gerçeklerin ortaya çıkması ve sorumluların belirlenmesi bekleniyor. Bu süreçte, adaletin sağlanması ve şeffaflığın korunması büyük önem taşıyor.