
Diyabetli Oya'dan İlham Veren Hikaye: Çocuklara Umut Oluyor!
Gaziantep'te yaşayan ve 19 yıldır tip 1 diyabetle mücadele eden Oya Ümmetoğlu'nun hikayesi, azmin ve umudun simgesi haline geldi. Çocuk diyabet eğitim hemşiresi olarak görev yaptığı hastanede, kendisi gibi bu hastalıkla mücadele eden çocuklara rehberlik ediyor. Oya'nın hayatı, diyabetle baş etmenin mümkün olduğunu ve hayallerin peşinden koşmanın önemini gösteriyor.
Diyabetle Tanışma ve Hemşirelik Hayali
Oya Ümmetoğlu'na 9 yaşındayken tip 1 diyabet teşhisi konuldu. Hastanede geçirdiği uzun tedavi sürecinde hemşirelerin ilgisi ve desteği, onu derinden etkiledi. O yıllarda hemşire olmaya karar veren Oya, bu hayalini gerçekleştirmek için azimle çalıştı. Çocukluk yıllarını hastane koridorlarında geçiren Ümmetoğlu, 2018 yılında Gaziantep Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nden mezun oldu. Hayalini gerçekleştirmek üzere İstanbul'da Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Diyabet Eğitim Hemşireliği Eğitimi’ni tamamlayarak sertifikasını alan Ümmetoğlu, şu anda Gaziantep Şehir Hastanesi'nde çocuk diyabet eğitim hemşiresi olarak görev yapıyor.
"Hemşireler Hayatıma Dokundu"
Çocuk Diyabet Eğitim Hemşiresi Oya Ümmetoğlu, yıllar boyunca destek aldığı hemşirelerin kendi yaşamında önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Tedavi sürecinde ailesinden sonra en büyük desteği hemşirelerden gördüğünü belirten Ümmetoğlu, "Bana 9 yaşındayken tip 1 diyabet teşhisi konuldu. O zamandan beri tip 1 diyabetliyim. 9 yaşımdan beri hemşireler hayatıma dokundu, ben de başka çocukların hayatına dokunmak istedim. Diyabet eğitim hemşirelerinin hayatıma dokunduğuna inanıyorum. Onların bana olan çabası ve ilgisi beni yeniden normal bir hayatın varlığına inandırmıştı. Çünkü toplumumuzda diyabetlilerin her zaman yapacakları değil yapamayacakları şeyler anlatılıyor. Ben korkularımı diyabet eğitim hemşirelerinin desteğiyle yendim, şimdi de çocuklara o desteği vermeye çalışıyorum." ifadelerini kullandı.
Çocuklara Umut Olmak
Oya Ümmetoğlu, hastaların takibini yaparak, insülin kullanımı, egzersiz ve beslenme konularında hasta ve yakınlarına gerekli eğitimleri veriyor. Mesleğini severek yaptığını, hem psikolojik hem de diyabetle nasıl yaşanılması gerektiği konusunda destek verdiği hastalarıyla aile gibi olduklarını dile getiren Ümmetoğlu, şunları kaydetti: "Aslında bunu daha çok iş olarak değil de gönül bağı olarak görüyorum. Çünkü o çocuklarla gönül bağı kuruyorum, aile gibi oluyoruz. Çocuklar geldiği zaman kapıdan kucaklaşarak giriyorlar içeri. O çocukların gözlerinde kendi geçmişimi görüyorum. Aileler de benim gözlerimde geleceği görüyorlar. 'Benim çocuğum da okuyacak mı, bir yerlere gelecek mi, yaşamını diğer insanlar gibi idame edebilecek mi?' diye merak ediyorlar. Ben de bunun tipik örneği oluyorum. Hemşire olmak zaten insanların hayatına dokunmak demek. Bir insanın hayatına umut ışığı olmak, en kötü ya da en güzel anında yanında olmak demek. Bu benim için çok gurur verici."
Oya Ümmetoğlu'nun hikayesi, diyabetle mücadele eden tüm bireyler için bir ilham kaynağıdır. Kendi yaşadığı zorlukları aşarak, başkalarına umut olmayı başaran Oya, hemşirelik mesleğinin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Onun azmi ve kararlılığı, gelecekte daha birçok çocuğun hayatına dokunacağının bir kanıtıdır.