24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü Kutlu Olsun

24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü Kutlu Olsun

Mart 8, 2021 0 Yazar: faruk

[ad_1]

24 Ocak 2019, ilk Uluslararası Eğitim Günü olarak kutlandı. BM’nin 73/25 sayılı kararı kabul etmesinin ardından, 24 Ocak her yıl eğitimin barış ve gelişmedeki rolünün kutlandığı gün olacak. Bu nedenle BM, tüm üye devletleri ve ilgili kurumları, ayrıca kitle örgütlerini, akademik kurumları, tek tek bireyleri ve diğer tüm kesimleri bu günü kutlamaya davet etti.

İlk olarak 2019 yılında başlayan Uluslararası Eğitim Günü’nün bu yılki teması “COVID-19 Kuşağı için Eğitimi Kurtarın ve Yeniden Canlandırın”  olarak belirlendi.

Ülkemizde COVID-19 döneminde daha belirgin hale gelen eşitsizliklere ve bunun eğitimdeki yansımasına yanıt vermek için  acil ve kararlı adımlar atılması gerekiyor. COVID-19 pandemisi ortaya çıktığı andan itibaren okulların kapatılması, uzaktan eğitime geçilmesi sonucunda  18 milyon öğrenci etkilendi. Bu sayının en az yüzde otuzu uzaktan eğitime erişemediği için eğitimden koparılmış halde. Toplumun en yoksul  kesimleri bu süreçten en yoğun etkilenenler oldu.

Milyonlarca öğrencinin yaşamını doğrudan etkilediği için COVID-19 bağlamında atılacak adımlardan  iktidar ve MEB  sorumludurlar. Tam da yüz yüze eğitimin yeniden başlatılmasının tartışıldığı bugünlerde okulların güvenli bir biçimde açılabilmesi için eğitim emekçilerinin aşı planlamasında öncelikli grupta yer alması, eğitime gerekli ödeneğin ayrılması gerekiyor.

Ciddi bir eğitim politikası olmadan, kamuoyuyla paylaşılan gerçekçi bir planlama  olmaksızın eğitimde yaşanan krizden çıkmak, çıkmayı umut etmek gerçekçi değildir.15 Şubat’ta yüz yüze eğitimi başlatmayı düşünen iktidar, aşı planlamasında sağlık çalışanlarından sonra eğitim bileşenlerine öncelikli grup olarak yer vermelidir. Eğitime ek bütçe, ek kadro ataması planlamalı ve  planlamasını kamuoyuyla paylaşmalıdır. Sınıfları nasıl düzenleyeceklerinin, okullarda test yapabilme hazırlıklarının ve tüm okullarda hijyen konusuna ilişkin nasıl bir çalışma yürütüleceğinin bilgisini net ve gerçekçi rakamlarla ortaya koymak durumundadırlar.

Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali, tüm üye sendikalara bugünü kutlama çağrısı yaptı. Bugünü, yüz yüze eğitim için bütün önlemlerin alınması ve  herkes için eşit ulaşılabilir bir eğitim çağrısıyla kutluyoruz;

Dünya Uluslararası Eğitim Günü Kutlu Olsun!



[ad_2]

Source link