13 Mayıs 2025 Salı

İstanbul'da Büyük Deprem Alarmı! Uzman O Bölgeyi İşaret Etti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, beklenen Marmara depremiyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. 23 Nisan'da meydana gelen sarsıntının ardından Taymaz, hangi fay hattının tetiklenmesi durumunda büyük depremin yaşanabileceğine dikkat çekti. İstanbul için en riskli bölgeleri de işaret eden Taymaz'ın uyarıları, şehirde yaşayanları tedirgin etti.

İstanbul Depremi: Hangi Fay Hattı Alarm Veriyor?

Prof. Dr. Taymaz, 23 Nisan'daki depremin, Marmara Denizi'ndeki fay zonlarında daha önce kırılmamış bir parçayı etkilediğini belirtti. Silivri-Kumburgaz havzası karşısında meydana gelen bu depremin yaklaşık 20-25 kilometrelik bir fayı kırdığını ve 10 kilometre derinlikte yüzeye ulaştığını aktardı. Taymaz, bu kırılmanın derinlerde yaklaşık 90 santimetrelik bir yer değiştirmeye sebep olduğunu ifade etti.

Depremin etkisinin özellikle Marmara Bölgesi'nin kuzeyindeki İstanbul'un zayıf zeminlerinde hissedildiğine dikkati çeken Taymaz, böylesine küçük bir depremde bu kadar büyük bir sarsıntının hissedilmesinin birçok yerde çürük zeminler olduğunu gösterdiğini vurguladı. Taymaz, depremin bir yönüyle uyarıcı bir işlev gördüğünün altını çizerek, "Hem AFAD hem de merkezi ve yerel yöneticiler açısından bize adeta bir tatbikat veya prova imkanı sundu. Kendimizi test etme fırsatı yakaladık" dedi.

Büyük Marmara Depremi Ne Zaman Olacak?

Prof. Dr. Taymaz, depremin Büyükçekmece açıklarında 'Kumburgaz Sırtı' dediğimiz bir bölgeye kadar ilerlediğini ancak oradaki enerjinin yeterli olmadığı için o kısmı kıramadığını söyledi. Şu an yaklaşık 10-15 kilometrelik bir kırılmamış parça olduğunu belirten Taymaz, bu bölgenin, tıpkı 26 Eylül 2019'daki gibi 5,8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade etti. Ancak Taymaz, bunun Marmara'da beklenen büyük yıkıcı depremle aynı düzeyde bir tehdit oluşturmadığını vurguladı.

Taymaz'ın en önemli uyarısı ise şu oldu: "Eğer bu sırt da kırılırsa Yeşilköy-Bakırköy açıklarından başlayıp Çınarcık'a uzanan iki fay kolu bulunuyor. Şu an bu kollar kilitli durumda. Biz bunlara 'sessiz zon' yani 'uyuyan fay' diyoruz. Bu faylar tetiklenirse işte o zaman uzun süredir beklenen büyük Marmara depremi gerçekleşebilir."

İstanbul'da En Riskli Bölgeler Hangileri?

Prof. Dr. Taymaz, kentte meydana gelebilecek büyük bir depremde en fazla zararın zayıf zeminler, nehir yatakları, deniz kenarları, taraçalar, alüvyon havzaları, plajlar, kumullar, çökelti adaları, bataklık alanlar, heyelan bölgeleri ve fay hatlarına en yakın yerlerde görülebileceğini ifade etti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Bakırköy ve Yeşilköy açıklarına yaklaşık 8-9 kilometre uzaklıkta olduğuna değinen Taymaz, deprem etkilerini azaltan sistemlerin geliştirildiğini ve sismik izolatörlerin bu teknolojilerden biri olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Taymaz'ın açıklamaları, İstanbul'da yaşayanlar için önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Özellikle riskli bölgelerde yaşayanların daha dikkatli olması ve binalarının depreme dayanıklılığını kontrol ettirmesi gerekiyor. Uzmanlar, deprem öncesinde alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını vurguluyor.

İlgili Haberler