TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, MÜSİAD Cevherden Makineye'25 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ticaret savaşlarının oluşturduğu belirsizlik ortamında Türkiye'yi bekleyen fırsatlara dikkat çekti. Varank, Türk üreticisi ve sanayicisi için ciddi fırsatlar ve yeni pazarlar olduğunu belirterek, bu potansiyeli değerlendirmek için hep birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında başlatılan boykot kampanyalarını eleştirdi.
Türk Sanayisi İçin Yeni Fırsatlar
Varank, küresel ekonominin büyük sınamalarla karşı karşıya olduğunu, teknolojik gelişmeler, tedarik zincirindeki alternatif oluşumlar, arz güvenliği sorunları, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliği gibi gelişmelerin ekonomiyi daha kırılgan hale getirdiğini ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan gümrük tarifelerine de değinen Varank, risklerin arttığını ve öngörülebilirliğin azaldığını belirtti. Ancak, imalat sanayisinin öncülüğünde kaydedilen başarıların da bir gerçek olduğunu vurgulayan Varank, Türkiye'nin 2024 yılında OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen iki ekonomiden biri olduğunu hatırlattı. Şöyle konuştu:
İnanıyoruz ki şu belirsizlik ortamında özellikle Türk üreticisi için, Türk sanayicisi için ciddi fırsatlar var ve yeni pazarlar var. Hep birlikte bunu başarmak için gayret edeceğiz.
Varank, dünyada Türkiye ile iş birliği yapmak isteyen ülkeler ve uluslararası şirketlerle ilişkileri başka bir boyuta taşımak için de çaba gösterileceğini söyledi.
Makine Sektörünün Önemi
Mustafa Varank, makine sektörünün Türkiye ekonomisi için öncelikli ve stratejik bir sektör olduğunu vurguladı. Sektörde 60 bine yakın girişimin faaliyet gösterdiğini, 500 binden fazla kişinin istihdam edildiğini ve 30 milyar dolara yakın ihracatın gerçekleştiğini belirten Varank, sektörün 12. Kalkınma Planı'nda ve yeni sanayi stratejisinde de öncelikli olarak belirlendiğini kaydetti. Varank, dünya pazarında arzu edilen seviyeye ulaşmak ve uluslararası rekabetteki gücü artırmak için daha yüksek teknolojili, daha verimli ve daha sürdürülebilir bir makine sektörüne sahip olunması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, sanayiyi daha sürdürülebilir üretim yöntemlerine yönlendirmenin bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
- Makine sektörü stratejik öneme sahip
- İhracatın artırılması hedefleniyor
- Sürdürülebilir üretim yöntemleri teşvik ediliyor
İklim Kanunu Teklifi
Varank, hem makine sektörünün hem de imalat sanayisinin gelecek dönemde rekabetçiliğini belirleyecek konuların başında karbonsuzlaştırmanın geldiğini söyledi. TBMM'nin gündeminde karbon ticareti olan bir kanun çalışması olduğunu belirten Varank, bu çalışmaların sektörle ve STK'lar ile istişare içinde yapıldığını ifade etti. İklim Kanunu Teklifi'nin temel amacının çevreye daha saygılı ürünler üretilebilmesinin önünü açmak olduğunu vurguladı. Şunları ekledi:
Kanunun temel amacı çevreye daha saygılı ürünler üretilebilmesinin önünü açmak
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir ise cevherin makineye dönüşmesi sürecinde entegrasyon, verimlilik ve inovasyonun önemine dikkat çekti. Özdemir, sanayici ve üreticinin bu kavramları kullanmasının yanı sıra, içinde bulunduğu ekosistemin sanayi politikasının da önemli olduğunu belirtti. MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Muhittin Can da ham madde sektörünün stratejik bir omurga olarak öne çıktığını ve yerli üretimi güçlendirmenin önemini vurguladı. MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı ise makine sektörünün Türkiye ekonomisinin en stratejik yapı taşlarından biri olduğunu ve üretimde tam bağımsızlığın olmazsa olmaz unsurlarından olduğunu ifade etti.